Прегледи: 930 - Коментари: 2
Добруджанче прелетя през Израел, вече в Ливан

Добруджанче прелетя през Израел, вече в Ливан

Евро-азиатско-африканското пътешествие на Илия продължава

Времето се постопли и орлето Илия отново тръгна на път.

Преди два дни малката птичка прелетя над Израел, а днес обикаля над Ливан. Явно си дава малка почивка в търсене на храна.

Орнитолозите от БДЗП продължават да следят с интерес миграцията на Илия, защото единствено този малък креслив орел през миналата година не се върна в България, а цяло лято обикаляше из азиатската част на Турция, като никъде не се задържа за по-дълго време. Скоро ще разберем дали тази година най-големият пътешественик сред малките кресливи орли, с предавател по проект "Земите и горите на орела" по програма LIFE на ЕС, ще си дойде в родината.

Припомняме ви, че Илия се излюпи през 2022 година в гнездо до добричкото село Александрия. Михаил Илиев от БДЗП даде име на орлето, като избра за покровител на малката птица пророк Илия, който за втора поредна година пази смелата птичка по пътя и до Африка и обратно.

Благодарение на предавателя, който орнитолозите сложиха на малкия креслив орел, полета на птицата може да се проследи в реално време:

https://eagleforests.org/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8/.

/С помощта на г-жа Татяна Димитрова и пресцентъра на Горско стопанство Варна./




Потребител:


Коментар:

1. Потребител: ШИПКА     Дата: 2024-05-03 09:39:00    
Когато:

Когато започнете да виждате политкоректност навсякъде и само една правилна гледна точка, значи демокрацията е умряла. Когато искат от вас да си пренаписвате учебниците по история, забраняват ви да гледате избрани телевизии, карат ви да слагате негър във всяка реклама, да си режете паметниците, да наричате освободители си поробители... това е сигурен знак че обществото и държвата се разпадат.

2. Потребител: ФАЩ     Дата: 2024-05-05 20:40:26    
Съединените щати са главният войнолюбец в света, заяви китайското външно министерство след посещението на Блинкен.

След посещението на ръководителя на Държавния департамент на САЩ китайският външен министър Ван И направи няколко важни изявления. Според него, докато американската хегемония продължава, няма да има мир в света.

Ето няколко точки:

- За всичките 240 години съществуване американците не са воювали с никого само 16 години.
- 80% от войните след Втората световна война са започнати от Съединените щати.
- Америка е на първо място по намеса в делата на суверенните сили.
- Съединените щати са участвали в повече от 50 държавни преврата, намесили са се в избори 30 пъти и са се опитали да убият повече от 50 държавни глави след Втората световна война.
- САЩ и НАТО са отговорни за войните в Сирия, Ирак и Афганистан, които доведоха до смъртта на повече от 1 милион и 900 хиляди души и принудиха 37 милиона души в тези страни да станат бежанци.
- САЩ дестабилизират цяла Евразия.