Прегледи: 2520 - Коментари: 0
ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ ВЪВ ФКЦ ВАРНА

ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ ВЪВ ФКЦ ВАРНА

Фолклорен спектакъл събира талантите на националните училища по изкуствата от Плевен и Варна на 13 април

Тази събота от 18,00 в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център Варна изявени солисти и състави от двете училища ще представят пъстрия концерт "Фолклорна палитра".

Зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна тази събота 13 април от 18,00 ще бъде сцена за пищен фолклорен спектакъл, с който НУИ "Добри Христов" - Варна, в партньорство с НУИ "Панайот Пипков" - Плевен, ще отбележи 20-годишнината от създаването на националните училища по изкуствата в България.

През 2004 г Министерство на културата на Република България разработва концепция за обединяване на различни изкуства под един покрив в едно училище с идеята това да доведе до силни центрове, поддържащи високо качество на професионалното обучение по изкуствата в различни населени места. Така се раждат Националните училища по изкуствата.

Първото извънстолично училище, придобило този статут през 2004 г, е НУИ "Добри Христов" във Варна, като още в същата година към него се присъединява и НУИ "Панайот Пипков" в Плевен. Двадесет години по-късно тази идея се оказва работеща и устойчива. Не само се създават силни регионални центрове с високи професионални критерии и постижения в националните и международните форуми – конкурси, фестивали, изложби, пленери, но също така се разкрива уникална възможност за комуникация, сътрудничество и партньорство между различните форми на изкуство – музика и визуални изкуства, танц и театър, класика и фолклор.

Днес тези училища се открояват с високото ниво на професионална подготовка на своите кадри, защитено с многобройни призове и лауреатски звания от европейски и международен мащаб, и с приема на учениците им в елитни академии по изкуства у нас и в чужбина. В концерта на 13 април учениците от Варна и Плевен ще обединят своя талант, за да представят българското национално изкуство с пъстротата на всички фолклорни области в страната в едни от най-любимите образци на музика и танц.

На сцената ще излязат Народен хор от НУИ - Плевен, Народен хор от НУИ - Варна, Фолклорна инструментална група "The Bakers" от НУИ - Плевен, Народен оркестър и Гайдарски оркестър от НУИ - Варна, фолклорни танцови формации от двете училища, както и изявени солисти и певци и от двата града, сред които вокалното трио Фаня Михайлова, Ралица Хайдърска и Антония Гъркова от Плевен и Анелия Китанова, Татиана Петкова и Кристиан Петров от Варна.

В програмата почитателите на българската народна песен ще открият любими заглавия като "У Станкини има, мамо", "Станка бели бело платно", "Неда на порти стоеше", "Еленко, моме маленко" и "Драгано моме". Празничния ритъм на спектакъла ще поддържат хора и ръченици от всички фолклорни области на България.

Билети по 2 и 5 лв от касата и сайта на Фестивалния и конгресен център.

Началото на концерта "Фолклорна палитра" е на 13 април, събота, от 18,00 в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център – Варна.

Снимки - Росен Донев, архив НУИ “Добри Христов”
С помощта на г-жа Нина Локмаджиева
Потребител:


Коментар: