Прегледи: 1086 - Коментари: 2
"Аз съм българче" - концерт на "Варненско лято за деца" от образователния модул на ММФ "Варненско лято"

"Аз съм българче" - концерт на "Варненско лято за деца" от образователния модул на ММФ "Варненско лято" "Аз съм българче" - концерт на "Варненско лято за деца" от образователния модул на ММФ "Варненско лято"

Българската музика и танц ще бъдат във фокуса на спектакъла на младите таланти от НУИ "Добри Христов" на 24 март, неделя, от 11 часа във Фестивалния и конгресен център.

Музиката на България е вдъхновението за новия концерт на възпитаниците на НУИ "Добри Христов" от поредицата "Варненско лято за деца", образователен модул от програмата на Международния музикален фестивал "Варненско лято". Събитието е съвместен проект на НУИ "Добри Христов", Община Варна и БНТ Варна и е продължение на поредицата "Приказките на Госпожа Виола". Концертът ще бъде на 24 март от 11,00 в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна.

"Аз съм българче" е мотото на спектакъла, който ще донесе много радост на любителите на българско музикално и танцово изкуство. Ще прозвучат любими теми от българската класика, от родната естрада, от фолклора, а българските народни танци ще превземат цялата сцена на Фестивалния комплекс. Между отделните музикални и танцови изпълнения публиката ще може да аплодира и най-малките ученици, които ще рецитират българска възрожденска поезия.

Обичаната от варненските деца Госпожа Виола - д-р Румяна Петрова, директор на училището, ще бъде водеща на този колоритен концерт, за който младите таланти се готвят със старание и ентусиазъм. "Често ми се случва, когато съм по работа в чужбина, да чуя възторжени думи за българската музика и българските музиканти - споделя тя - и в такива моменти ме обзема чувство на гордост и удовлетворение. Искам да научим младите да познават и да тачат родното изкуство, защото те ще са следващите посланици на българска култура по света."

В спектакъла ще участват големите формации на училището: Симфоничният оркестър с диригент Страцимир Павлов, Духовият оркестър с диригент Любо Александров, Детският народен хор с диригент Иванка Друмева, Детският народен оркестър с ръководител Недко Царев, Ансамбъл ударни инструменти, Фолклорни танцови ансамбли, както и солисти инструменталисти и певци отразлични специалности.

В изпълнение на Симфоничния оркестър с диригент Страцимир Павлов ще прозвучат тържествените "Сарабанда" и "Марш" на класика на българската симфонична музика Панчо Владигеров, а също и "Хайдушка песен" от патрона на училището Добри Христов с участието на Атила Ахмед. Духовият оркестър с ръководител Любо Александров ще представи още едно произведение на Добри Христов - "Китка". Ансамбъл ударни ще изпълни "Мадригал" и "Хоро" от Кирил Стоянов. Ще чуем и емблематичните песни от естрадата "Моя страна, моя България" на Емил Димитров, представена от Симфоничния оркестър и Детския хор, "Моя любов" - от оркестъра и вокално трио, и "Болката отляво" на Стефан Димитров, изпълнена от Рюгзан Рамаданова и Ивайло Дамянов.

Фолклорната музикална традиция ще изпъстри сцената с изпълненията на Квартет гайди - "Бавна мелодия" и "Буенек", и на Детския народен оркестър с ръководител Недко Царев - "Ръченица". А финалът на спектакъла ще е вихрен с магията на народните танци - Детският народен ансамбъл с ръководител Иванка Друмева ще представи "У Станкини има, мамо", възпитаниците на специалност "Български танци" ще сложат емоционалната поанта на концерта с "Пролетен танц - Пеперуда" и "Крайдунавски танц".

Началото на спектакъла "Аз съм българче" е в 11 часа, в неделя, 24 март, в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център.

Билетите са по 5 лв. за възрастни, по 2 лв. за деца от 7 до 18 години, а входът за най-малките до 7 години е безплатен. Билети от касата на Фестивалния комплекс и онлайн от Сайта на Фестивалния комплекс:

С помощта на г-жа Нина Локмаджиева
Снимки Росен Донев
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Трън в таза на Запада     Дата: 2024-03-26 07:21:02    
Бидон Бидонев от Козяк
ПЪЛЕН СПИСЪК НА АМЕРИКАНСКИТЕ ГЕНЕРАЛ-ГУБЕРНАТОРИ НА ПОРОБЕНА БЪЛГАРИЯ ОТ 1989Г. НАСАМ:
1). (Мар)Сол (Со)Полански (1987-1990) - първият генерал-губернатор на американската колония България.
2). Хю Кенет Хил (1990-1993)
3). Уилям Д. Монтгомъри (1993-1996)
4). Ейвис Боулън (1996-1999)
5). Ричард Майлс (1999-2002)
6). Джеймс Пардю (2002-2005)
7). Джон Байърли (2005-200
. Нанси Макълдауни (2008-2009)
9). Джеймс Уорлик - Младши (2010-2012)
10). Марси Б. Рийс (2012 – 2015)
11). Ерик Рубин (2016 – 2019)
12). Херо Мустафа (2019 – 2023)
13). Кенеф Мъртъв(2023 - )

2. Потребител: Слава Урине     Дата: 2024-03-26 07:50:30    
Началото на историята "Как Украйна остана без украинци".