Прегледи: 2866 - Коментари: 0
Беседи на български и английски в Градската художествена галерия - Варна

Беседи на български и английски в Градската художествена галерия - Варна

ОТ: ПРЕСЦЕНТЪР ГХГ-ВАРНА

На 20 март художественият музей ще предложи на посетителите специализирани музейни турове, в които да научат повече за развитието на българското визуално изкуство.

Градската художествена галерия "Борис Георгиев" - Варна, предлага на 20 март на своите посетители специализирани беседи, в които те ще могат да се запознаят с постоянната експозиция и временните изложби в най-големия художествен музей по Българското Черноморие. Беседите ще бъдат изнесени на два езика - от 13,30 започва беседата на български, а от 15,30 - на английски език. Те ще бъдат проведени в рамките на музеен тур, при който посетителите ще преминат през залите, водени от музеен специалист, който ще ги въвежда в различните периоди на българското изкуство.

Турът ще започне с посещение на мащабната временна изложба живопис на женски образи от музейния фонд под названието "ТЯ". Изложбата представя близо 60 живописни произведения и е експонирана на хронологичен принцип, така че зрителят има възможност през женския образ да познае динамиката и промените, които настъпват в българското изобразително изкуство. Изложбата "ТЯ" се провежда под патронажа на областния управител на Област Варна проф. д-р Андрияна Андреева и на кмета на Община Варна Благомир Коцев.

След това участниците в музейния тур ще се насочат към постоянната експозиция, разположена на втория и третия етаж, в която са представени едни от най-плодотворните периоди в изкуството на България. Ще бъдат проследени тенденциите, които се развиват през десетилетията от самото начало на ХХ век до наши дни.

Акценти в беседата ще бъдат творбите на представителите на движението "Родно изкуство" и Дружеството на "Новите художници" от 20-те и 30-те години на ХХ век. Ще бъде разгледана и
забележителната колекция от живописни портрети на делегати, подписали Вестфалския мирен договор, създадени от фламандския художник от XVII в. Анселм ван Хуле, дарена на Варненската галерия от фамилията на дипломата Иван Станчов. Посетителите ще видят и залата на патрона на Галерията - родения във Варна художник символист Борис Георгиев /1888-1962/, в която са експонирани 16 негови произведения, дарени основно от дъщеря му Вирджиния Джакомети.

Галерията разполага и със стойностна колекция от съвременно изкуство от 1980 - 2020 г. Ще бъде представена богатата сбирка от произведения на водещи имена в българското изкуство от 80-те и 90-те години на ХХ век, когато се утвърждават варненските автори от поколението, наложило по-свободен, съвременен начин на изразяване. Турът ще завърши с българското изкуство след 2000 г.

Беседите на 20 март не се заплащат допълнително, входът е единствено с входен билет.

Със съдействиета на г-жа Нина Локмаджиева
Снимки Александър Николов
Потребител:


Коментар: