Прегледи: 5667 - Коментари: 0
ТВОРЧЕСКА среща на водещи архитекти във Варна

ТВОРЧЕСКА среща на водещи архитекти във Варна

Вчера, неделя, сиреч 13-ти се състоя творческа среща в КАБ /Камарата на архитектите в България/ с Председателя на Комисията по Регионално развитие и Благоустройство и Местното самоуправление към НС - инж.Коста Стоянов /член на партия Възраждане/.

На срещата присъстваха арх. Владимир Милков - Председател на КАБ за Р. България, арх. Марин Велчев - Председател на КАБ-Варна, арх. Събин Попов - Председател на КАБ -Бургас, арх. Мирослав Байчев от Бургас, арх. Димитър Георгиев от Бургас и арх. Николай Ненов от Варна. Разгледаха се въпроси, залегнали в нашите общи предложения /на двете областни Камари, ведно с Председателя на КАБ/ за промени в ЗУТ, представени в писмен вид на депутата от ПП "Възраждане" - инж. Коста Стоянов, който е бил и зам.-кмет на град Бяла/варненска Бяла/ и говори и разбира архитектурния "наш език".

Бяха разгледани възлови въпроси от градоустройството, общественото планиране и строителство. Арх. Милков постави задача на всички Регионални Колегии на КАБ да му предоставят данни за влезли в сила и невлезли /все още в процедура/ на ОУП /Общи Устройствени Планове/ в Републиката.

Дискутирано бе и мястото на ТУП /Териториално устройственото планиране/ в съвременното проектиране и зониране. Имаше и дебати за предложението за ограничаване на правата на гл. архитекти /относно издаване на визи и тяхното по-нататъшно прилагане и процедиране, както и на ПУП-ПУР разработки/, т.е. да се изкорени тотално даването на визи на приближени проектантски бюра до Гл. архитект.

Категорично е мнението в КАБ, че трябва да отпадне изискването за задължително участие на строителни фирми в изграждането на жилищни сгради над 100 м2. Обсъдено бе как да се повиши отговорността на архитекта с ППП, като водещ в архитектурното проектиране ведно с незвисимия строителен надзор, да се намали тотално административната тежест от Общините да не могат да гледат проекти колеги от Общините с ОПП /ограничена проектна правоспособност/.

Излезе се с позиция да се спре законово застрояването на зелени площи и да се започнат процедури във всички Общини в Републиката за изграждане на Паркинги. Да се въвежда законово хонорара на архитекта с ППП и това да стане да стане от 01.01. 2023 г. 100 лв. на час.

Срещата беше ИЗКЛЮЧИТЕЛНО КОНСТРУКТИВНА И НАВРЕМЕННА с депутата от ПП "Възраждане" инж. Коста Стоянов, КОЙТО ОТКЛИКНА ВЕДНАГА на нашата покана, прояви разбиране за проблемите на гилдията като обеща веднага да ги сведе до разглеждане в Комисията. Дай Боже оттам и за гласуване в НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ.

Арх.Марин Велчев като домакин и доайен на срещата след нея даде творчески обяд на присъстващите.

Забележка: КАБ /Камара на Архитектите в България/.
ПУП /Подробни Устройствени Планове/.

Текст и снимки: Арх.Николай Ненов - Зам.-гл.Редактор на "RodinaBG.com"
Потребител:


Коментар: