Прегледи: 2335 - Коментари: 0
Градската художествена галерия - Варна, започва 2022 година с нови проекти и нов директор

Градската художествена галерия - Варна, започва 2022 година с нови проекти и нов директор Градската художествена галерия - Варна, започва 2022 година с нови проекти и нов директор

Доротея Павлова, новият директор на ГХГ-Варна, представя акцентите сред
предстоящите събития в програмата на културния институт:Един от най-авторитетните музеи за изкуство у нас - Градската художествена галерия "Борис Георгиев" - Варна, влиза в новата година с готовност да реализира нови проекти и да привлече нови публики.

Акцентите в програмата, разработена от екипа на Галерията за 2022 г, обобщава културологът и изкуствовед Доротея Павлова. Тя спечели конкурса за директор на културния институт и от началото на януари встъпи в длъжност.

Доротея Павлова, директор на ГХГ - Варна:

Целият екип на ГХГ - Варна, започваме годината с ентусиазъм, защото сме решени да реализираме проекти, които да осъвременят дейността на Галерията. Разбира се, ще стъпим на традицията, утвърдила Варненската галерия като водещ културен институт, но ще развиваме нашите активности в посока привличане на нови публики, развитие на партньорства, дигитализация и осъвременяване.

Ще направим Галерията търсено място от деца и ученици. По моя инициатива ще разработим целогодишни програми за работа с деца. Досега имахме само спорадични събития, сега ще превърнем това в политика на Галерията. В тях ще включим и училищното образователно съдържание, и придобиване на допълнителни знания и умения в школи, занятия, уъркшопи. Децата ще могат да изучават определени теми, но едновременно с това и да се забавляват, опознавайки класическото и съвременното българско изкуство и неговата история.

Ще обогатим партньорствата с културни оператори от Варна, страната и чужбина. Образователните ни програми ще са в партньорство с отдел "Изкуство" на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков". Библиотеката ще ни партнира и като оператор за Варна на платформата "Еуропеана" /Бел.РодБг: Е затова българите се отвращават от поднасянето днес на изкуството, защото Европа е извор сега на антиизкуство./, свързана с дигитализиране на съдържанието, което също е основен момент в предстоящата ни работа. Тя ще бъде част и от осъвременяване на представянето на Галерията.

Започваме експозиционния календар идната седмица с изложба от произведения от фонда на Галерията под заглавие "Жанрове в живописта". В нея ще покажем великолепни образци на пейзажа, натюрморта, портрета и фигуралната композиция, които се съхраняват в нашите фондове. През годината ще подготвим няколко юбилейни изложби, сред които на доайена на варненските художници Маргарита Денева за нейната 90-годишнина през юни, на Цанко Цанков за неговата 60-годишнина. Ще отбележим с изложба и 50-годишнината на школата за живопис Радко Мурзов. През май при нас ще гостува една от най-успешните изложби от последните месеци в София - "Салонът на природата" на Милко Божков и поета Борис Христов. През юни ще представим Сашо Анастасов.

В партньорство с Държавна опера - Варна, с посвещение на 75 г от създаването й, ще имаме изложба живопис и сценографски проекти на Лора Маринова и Димитър Борисов. Събитие ще бъде и експонирането на колекцията на Иван Ненков през август, с която продължаваме сътрудничеството си с уважавания колекционер. През ноември ще подредим мащабна изложба на артистичната фамилия на Калина Тасева, Юлий Минчев, Десислава Минчева и Сандро Арабян.

Ще бъдем отново домакин на годишните изложби на специалностите в областта на визуалните изкуства на НУИ "Добри Христов", защото за нас е много важно да работим с младите артисти и да формираме у тях отношение към музея и представянето пред публика.

Очакваме гостуването на голяма изложба на преподаватели от Букурещката художествена академия. По традиция през октомври ще поканим варненци на Годишната изложба на Сдружението на варненските художници за Деня на техния покровител Св. Лука. Една от новите ни инициативи е Зимният салон на изкуствата, на който ще връчим и награда на ГХГ - Варна, за да мотивираме утвърдени и млади автори.

Ще имаме и нови издания. В партньорство с Военноморския музей ще подготвим издание "Маринистите на списание "Морски сговор". В процес на подготовка е и научен каталог на целия фонд живопис на Галерията, който наброява 1100 инвентарни единици и ще продължи издадения досега каталог на графиката.

Предвиждаме промени и в постоянната експозиция, с които да откроим една от гордостите на Варна като културен център - приносът на варненските графици в българското изкуство от 80-те г насам. Ще представим с произведения на големите варненски имена проф. Стоимен Стоилов, Георги Лечев, Милко Божков, Петьо Маринов, Ванко Урумов, Мария Чакърова, Сашо Анастасов, Веселин Начев, Димитър Трайчев, като проследим поколенията от "Вулкан" до съвременните артисти. В следващите години Галерията си поставя за цел да представи два проекта, свързани с историята на изкуството в нашия град - емблематичната група "Вар(т)на" - една от първите след промените у нас с принос за въвеждане на новите форми в изкуството, както и групата на Гаражистите.

Голям проект разработваме в партньорство с Нов български университет. В него събираме даренията на семейство Даневи за Галерията на НБУ в София и портретите на делегати, подписали Вестфалдския договор, собственост на ГХГ - Варна, благодарение на фамилия Станчови. В тази съвместна изложба ще представим Нидерландската живопис в българските музеи.

Големи надежди възлагаме на нашия нов проект - Форума на съвременно изкуство, който ще проведем през октомври под мотото "Изкуството като противодействие" /Бел.РодБг: Тук никак не сме впечатлени./. В него ще има изложби на Станислав Памукчиев и Любен Генов и сборна колекция на съвременно изкуство и перформативни форми. Ще има и срещи с авторите, теоретични обсъждания на проблемите на визуалните изкуства. Този форум и иницииран изцяло от екипа на галерията, който се включва с много ентусиазъм в подготовката му.

Ще се стремим към осъвременено представяне на изкуството с включването на нови технологии. Така ще се опитаме да направим прожекция в градска среда за юбилея на Владимир Димитров Майстора.

По договор за временно заемане с други културни институти ще имаме възможност да за период от шест месеца да покажем на варненската публика автори, които отсъстват от нашия фонд. Ще финализираме проекта за реконструкция на сградите във филиала на Галерията - художествения музей "Георги Велчев". В тях ще се изгради ново реставрационно ателие, фондохранилище с климатизация и още една камерна експозиционна зала, за която колегата Цветан Кръстев ще разработи програма за показ на съвременни автори в областта на видео арта.

Мин. г представихме многотомното изследване на проф. Аксиния Джурова за българското изкуство, тази година ще организираме представяне на томовете на проф. Ружа Маринска "Памет за българското изкуствознание". Това са някои от основните акценти в дейността на галерията през годината, като целта ни е всички те ще бъдат подчинени на идеята за откритост на нашия музей към артистите и публиката, за да достигнат посланията на изкуството до повече хора.

Екипът на Галерията се надява, че през годината ще успее да поддържа високи професионални стандарти, етичност в общуването с артисти и посетители, и ще работи със съзнанието за значимостта на този изключителен за Варна и страната културен център.

С помощта на:
Пресцентър на ГХГ Варна
И: Нина Локмаджиева
Снимки Александър Николов

Градска художествена галерия "Борис Георгиев" - Варна
http://varnacityartgallery.com
Потребител:


Коментар: