Прегледи: 2086 - Коментари: 0
В Баня Лука, Република Српска - Литературни награди: варненката Елка Няголова

В Баня Лука, Република Српска - Литературни награди: варненката Елка Няголова

ОТЛИЧИЕ ЗА ВАНЕНСКАТА ПОЕТЕСА ЕЛКА НЯГОЛОВА

С радост редакцията на РодинаБг.ком получи вестта за наградата на добруджанката = варненска поетеса Елка Няголова и за слОвянския празник в Дай Боже Независима Република Српска

СЛЕД БОЛКИТЕ И ТРЕВОГИТЕ - РАДОСТ!

Споделям по-долу решението на журито за присъждането на Голямата награда на Шестата международна писателска среща в Баня Лука /Република Сръбска /Српска - сръбски/, Б.иХ./. Много радост ми донесоха тези редове на Предраг Бйелошевич. Сред досегашните носители на наградата са значими поети: Вячеслав Куприянов /Русия/, Джон Тейлър /САЩ/, Джорджо Лингваглоса /Италия/ и др. Благодаря на уважаемото жури, на талантливите поети на Република Сръбска, които чета и превеждам, които ме вълнуват и просветляват душата ми в нашия сложен век!

С голяма и топла прегръдка от България и от мен!

Удружење књижевника Републике Српске

Награда :Международни срещи на Елка Няголова
----------------------------------------------------------

Решението на журито:

АСОЦИАЦИЯТА НА ПИСАТЕЛИТЕ НА РЕПУБЛИКА СРПСКА е учредила през 2017 г.

Награждаването на Международни литературни срещи в Баня Лука, което тази година се присъжда за четвърти път. Жури на Асоциацията на писателите на Република Сръбска за 2021. г работили в следния състав: д-р. Златко Юрич, президент, Предраг Белошевич, член и Миладин Берич, член - взе единодушно решение да присъди 6. Международни литературни срещи в Баня Лука за цялото литературно произведение на значима българска поетеса Елка Няголова от Варна.

Поетичното произведение на Елка Няголова присъства на сръбската литературна сцена от десетилетия благодарение на многото преводи на нейна стихосбирка, издадена в литературни списания на бивша Югославия, а по-късно и Република Сърбия, където на сръбски са отпечатани две книги с избрани стихотворения. Елка Няголова е писателка на двадесет книги с поезия, роман, антолог, есеист и виден български преводач с пет световни езика. Завършила е СУ "Св. Климент Охрид" в София, сега във Варна, където и днес живее и работи.

Единайсет поетични книги са преведени на чужди езици в чужбина - Русия /три книги/, Франция, Украйна, Сърбия /две книги/, Македония, Полша, Хърватия, Гърция. Носителка е на национални литературни награди, сред които: "Южна пролет" - за дебют, "Изворът на Белоногата" и "Дора Габе" - за цялостното творчество, наградата "Ботев" за поезия и "Мара Белцева". Лауреат е на международна литературна награда в Русия, Украйна, Латвия, Македония, Черна гора, Великобритания, Полша. Поетесата Елка Няголова е притежател на руски медали "М. Ломоносов", "Дерзавин", "Грибоедов", "Сергей Есенин", "Пушкин", литературни награди "Думи, които свързват", "ЮГРА" и златните дипломи на "Златен рицар" от Москва.

Член е на Асоциацията на писателите на България, Българска академия на науките и изкуствата и председател на Словянската академия за литература и изкуства. Директор е на Международната асоциация на писателите /МАП/ за Балканите. Тя е редовен член на Академията за руска книжовност, Академия за руска литература и главен редактор на литературното списание "Знаци".

В обширната си поетична дейност Елка Няголова преминава през различни творчески етапи на поезия, следващи импулси на душата и съвременния поетичен израз, дълбоко облягащ се на поетичната и духовна традиция на своя народ, но в по-голямата част от стихосбирките си към четящата аудитория с посвещение, бял стих, който "говори, позволява" да пее, по начин да не робува на звука и метриката, за да изрази поетичните си визии, емоционални състояния, екзистенциални и социални въпроси. Когато се говори за Няголова, неизбежно е да се изтъкне изключителната социална, всеславянска културна и художествена ангажираност на помирители на художници и писатели от Ордена на славянските нации, във времена, когато се водят открити военни конфликти между някои славянски нации, или са се водили до скоро. С намерението да постигне среща, диалог и по-добро разбиране на славянските художници, във Варна тя основава Международни литературни срещи и ги кръщава "Славянска прегръдка", чрез която истински се усеща топлината на славянската душа.

Асоциацията на писателите на Република Сръбска редовно присъства с най-изявените си писатели за последните петнайсет години на този всеславянски поетичен фестивал. Във всички стихосбирки, издадени в потока на Славянската академия за литература и изкуство, на която Елка е президент - в антологии за родината, за хляба, за любовта и живота ПОЕТЕСАТА СЛАВЯНКА е истинска.

Писателите от Република Сръбска също са били представени или са носители на най-високите награди в "Славянска прегръдка".

Жури:
1.д-р Златко Юрий, президент
2.Предраг Билошевич, член
3. Миладин Берич, член
Баня Лука, 10.9. 2021
http://www.uk-rs.org/index.php/sr/207-6

Обобщил: Димитър КУНЕВ - Български и Словянски
Потребител:


Коментар: